Paskelbta sveikiausia rudens daržovė: ar valgote ją dabar?

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Ši kukli daržovė gali būti tikra medžiagų apykaitos sveikatos sąjungininkė

Kopūstai yra gerai pažįstamas produktas ant ukrainiečių stalo. Ši kukli daržovė gali būti tikras medžiagų apykaitos sveikatos sąjungininkas, nes padeda organizmui geriau įsisavinti maistines medžiagas ir kontroliuoja cukraus kiekį. Apie tai praneša interneto svetainė Eating well.

Kopūstų nauda sveikatai

Daug antioksidantų, kurie kovoja su uždegimu

Žurnale „Metabolites” teigiama, kad oksidacinis stresas ir lėtinis uždegimas gali sutrikdyti cukraus ir cholesterolio kiekio kraujyje reguliavimą organizme, todėl laikui bėgant kyla pavojus medžiagų apykaitos sutrikimams.

Kopūstuose gausu antioksidantų, padedančių kovoti su uždegimu, kuris yra svarbus medžiagų apykaitos ligų vystymosi veiksnys.

Ši nekrakmolinga daržovė turi daug antioksidantų, įskaitant vitaminus C ir E, flavonoidus ir gliukozinolatus, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir apsaugo nuo ląstelių pažeidimų.

Suteikia ląstelienos

Vartojamos skaidulos tiesiogiai veikia medžiagų apykaitą, nes lėtina cukraus įsisavinimą kraujyje, palaiko sveiką cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda ilgiau jaustis sotiems, todėl lengviau išlaikyti sveiką svorį.

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, 100 g susmulkintų žalių kopūstų yra apie 2 g skaidulinių medžiagų.

Žurnale „Sage” publikuotas tyrimas rodo, kad didesnis skaidulinių medžiagų vartojimas susijęs su geresniu jautrumu insulinui, mažesniu kraujospūdžiu ir cholesterolio kiekiu kraujyje bei mažesne lėtinių ligų, tokių kaip diabetas ir širdies ligos, rizika.

Cukraus kiekio kraujyje mažinimas

PubMed praneša, kad daugiau maistingų maisto produktų, turinčių mažą glikemijos indeksą, pavyzdžiui, kopūstų, gali padėti stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

Lapiniuose kopūstuose yra skaidulinių medžiagų, fitocheminių medžiagų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų, kurie palaiko cukraus kiekio kraujyje kontrolę ir bendrą medžiagų apykaitos sveikatą. Produkte taip pat yra mažai kalorijų ir angliavandenių, tačiau jame vis tiek yra šiek tiek ląstelienos.

Palaiko širdies ir kraujagyslių sistemą

„Current Cardiology Reviews” teigiama, kad lapiniuose kopūstuose yra pagrindinių maistinių medžiagų, padedančių apsaugoti širdį ir palaikyti sveiką kraujospūdį, o vitaminas K atlieka svarbų vaidmenį kraujo krešėjimui.

Žurnale „Journal of Food Chemistry” paskelbtame tyrime nustatyta, kad per dieną suvalgant ne mažiau kaip 100 g žalių lapinių daržovių 25 proc. sumažėja mirties, širdies ligų ir insulto rizika.

Kiti įpročiai, palaikantys medžiagų apykaitos sveikatą

  • Reguliariai mankštinkitės – nuolatinis fizinis aktyvumas palaiko gerą medžiagų apykaitos sveikatą. Jei neturite laiko 30 minučių pasivaikščiojimui, pabandykite 2-3 kartus per dieną pasivaikščioti po 10-15 minučių.
  • pirmenybę teikite miegui – dėl prasto miego gali padidėti kortizolio kiekis, todėl bus sunkiau kontroliuoti potraukį maistui ir energijai. Norint apsisaugoti nuo medžiagų apykaitos ligų, verta miegoti apie 7-8 valandas.
  • Valdykite stresą – lėtinis stresas gali neigiamai paveikti medžiagų apykaitos sveikatą. Gali padėti nedideli įpročiai, pavyzdžiui, pasivaikščiojimas gryname ore, gilus kvėpavimas ar lengvas tempimas.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo gudrybės