Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Jis ruošiamas paprastai, o rezultatas visada pranoksta lūkesčius
Kapustniakas su soromis – tai daugiau nei sriuba, tai tikra ukrainiečių virtuvės klasika, patiekalas, be kurio sunku įsivaizduoti šaltą žiemą. Jis ruošiamas paprastai, o rezultatas visada pranoksta lūkesčius: tiršta, kvapni ir neįtikėtinai maistinga sriuba. RBC-Ukraina dalijasi sriubos receptu remdamasi virėjos Jane Lubowitz įrašu socialiniame tinkle „Facebook”.
Receptas
Sudėtis:
- Riebi mėsa (vištiena, kiauliena arba jautiena) – 500 g
- Vanduo – 2 litrai
- Morkos – 2 vnt.
- Svogūnai – 2 vnt.
- Bulvės – 5 vnt.
- Rauginti kopūstai – 300 g
- Soros – 100 g
- Lauro lapų, juodųjų pipirų žirnelių pagal skonį
- Druska pagal skonį
- Česnakai – 1-2 skiltelės
- Grietinė – patiekti
Paruošimas:
- Kruopščiai nuplaukite mėsą. Užpilkite ją šaltu vandeniu, užvirinkite ir nukoškite pirmąjį sultinį. Taip sultinys bus švaresnis ir skaidresnis. Tada mėsą vėl užpilkite švariu vandeniu (2 l), įberkite druskos, lauro lapą, kelis žirnelius juodųjų pipirų ir gabalėlį morkos (vieną iš dviejų). Virkite, kol mėsa visiškai išvirs. Išimkite mėsą iš sultinio ir leiskite jai šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite nedideliais gabalėliais arba susmulkinkite.
- Kol sultinys verda, paimkite keptuvę ir joje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus. Susmulkinkite likusį svogūną ir sutarkuokite antrąją morką stambia tarka. Keptuvėje pakepinkite svogūnus ir morkas apie 1 minutę – kol lengvai apskrus. Taip išryškės sriubos ryškumas ir skonis.
- Kruopščiai nuplaukite soras po tekančiu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus. Tada 10-15 minučių užpilkite verdančiu vandeniu – tai padės pašalinti galimą kartumą. Po to vandenį nusunkite.
- Raugintus kopūstus gerai nuspauskite, kad pašalintumėte sulčių perteklių. Jei kopūstai per rūgštūs, galite juos šiek tiek nuplauti šaltu vandeniu ir vėl išspausti. Jei reikia, supjaustykite smulkiau.
- Į paruoštą sultinį (išėmus mėsą) sudėkite pakepintas morkas ir svogūnus bei kubeliais supjaustytas bulves. Užvirus sriubą pavirkite 10 minučių. Tuomet sudėkite paruoštas soras. Dar po 10 minučių įdėkite raugintų kopūstų. Toliau virkite sriubą, kol daržovės ir soros visiškai suminkštės.
- Likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, įberkite smulkiai supjaustyto česnako, juodųjų pipirų (idealiai tiks šviežiai malti) ir, jei reikia, dar šiek tiek druskos. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite kapustnjaką pastovėti po dangčiu bent 15-20 minučių. Tuomet skonis atsiskleis iki galo.
- Kapustniaką patiekite karštą, į lėkštes dėkite sultinyje virtos mėsos gabalėlius. Būtinai įdėkite gausų šaukštą naminės grietinės, ji suteiks sriubai ypatingo švelnumo ir išbaigtumo.
