Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Džiovinti vaisiai – tai ne tik saldus užkandis, bet ir tikra vitaminų ir mineralų vaistinėlė.
Džiovinti vaisiai visada po ranka – jie nesugenda taip greitai kaip švieži, juos patogu pasiimti su savimi į kelionę, lengvai pakeičia saldumynus ir suteikia sotumo jausmą. Tačiau ar juos galima laikyti visaverte alternatyva vaisiams iš sodo ar turgaus ir ar jų saldumas neslepia paslėptų pavojų, mums papasakojo „Real Simple”.
Džiovinti vaisiai – tai naudingų medžiagų koncentratas, nes džiovinimo procese išgaruoja vanduo, tačiau vitaminai, mineralai ir skaidulos išlieka. Todėl 100 g džiovintų vaisių yra 3-4 kartus daugiau maistingųjų medžiagų nei tokio pat svorio šviežiuose vaisiuose.
- Džiovintos slyvos padeda žarnyno veiklai ir aprūpina kalciu, reikalingu stipriems kaulams.
- Datulėse gausu geležies, antioksidantų ir net skatina lengvą gimdymą, jos rekomenduojamos vėlai gimdančioms nėščiosioms.
- abrikosai yra vitamino A ir kalio šaltinis, naudingi širdžiai ir regėjimui.
- Figose yra iki 20 % skaidulinių medžiagų, taip pat kalcio ir magnio.
- Sultenės normalizuoja kraujospūdį ir padeda kovoti su nuovargiu.
Be to, džiovintus vaisius patogu užkandžiauti – užtenka saujelės, kad numalšintumėte alkį ir nereikėtų griebtis šokolado plytelės.
Naudojimo rizika
Tačiau yra ir trūkumų.
- Daug cukraus. Dėl vandens netekimo natūralūs cukrūs tampa labiau koncentruoti. Pavyzdžiui, 100 g datulių yra beveik 270 kcal ir iki 65 g cukrų.
- Porcijų kontrolė yra sudėtinga. Suvalgyti kilogramą obuolių vienu kartu vargu ar pavyks, tačiau suvalgyti 200 g džiovintų obuolių lengva net nepastebint.
- Galimos virškinimo problemos. Skaidulų perteklius gali sukelti pilvo pūtimą ar diskomfortą.
- Priedai ir konservantai. Dažnai gamintojai džiovintus vaisius saldina sirupu arba prideda sulfitų, kad jie būtų gražios spalvos (ryškiai oranžiniai abrikosai beveik visada yra perdirbti).
Kaip teisingai pasirinkti ir vartoti
- Pirmenybę teikite džiovintiems vaisiams be cukraus ir konservantų, nes jie dažnai būna ne tokie patrauklūs, bet sveikesni.
- Laikykitės normos: 30-40 g per dieną – tiek, kad gautumėte naudos, bet neperkrautumėte organizmo cukrumi.
- Derinkite juos su baltymais arba riebalais, pvz., datules su migdolais, džiovintas slyvas su sūriu, figas salotose su riešutais. Tai padės išvengti cukraus kiekio kraujyje šuolių.
- Naudokite patiekaluose, pavyzdžiui, dėkite į avižinę košę, naminius batonėlius, salotas, kepinius ar net mėsos patiekalus, taip jie bus ir skanesni, ir sveikesni.
Džiovinti vaisiai yra ne tik „saldus užkandis”, bet ir tikra vaistinėlė su vitaminais ir mineralais. Tačiau jie neturėtų visiškai pakeisti šviežių vaisių, nes pastarieji taip pat suteikia organizmui vandens, kurio mums dažnai trūksta. Geriausia derinti abi formas ir nepamiršti saikingumo.
