Kuo bai arbata skiriasi nuo paprastos juodosios arbatos: kurią geriau pirkti ir gerti

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Arbatos ekspertai aiškina, kad bai arbata nėra juodosios lapų arbatos analogas

Mūsų šalyje dažnai manoma, kad geriausia arbata yra didžiųjų lapelių juodoji arbata. Ji populiariai vadinama „baikhovy”, manant, kad tai teisinga. Iš tikrųjų yra vienas niuansas, ir jis labai svarbus tiems, kurie šį gėrimą vartoja reguliariai. Sužinokite, kaip suprasti, kad arbata yra baihovy, ir kuo ji unikali.

Kuo skiriasi puri arbata nuo birios arbatžolių arbatos

Pirmiausia verta žinoti, kad arbata fasuojama įvairiomis formomis, o vienos rūšies arbatos forma gali skirtis nuo kitos. Taigi, produktas gali būti birus, presuotas, surištas, grudų, miltelių, granulių, ekstrahuotas arba tirpiosios arbatos.

Taigi bai arbata yra biriai supakuota arbata. Vadinasi, daug metų mūsų šalyje visi vartojo žodį „baihovy” kaip sinonimą, bet paskui neaišku, kodėl tai pačiai arbatai apibrėžti sugalvotas atskiras žodis? Pasirodo, yra niuansas.

Jei persikelsite keliais šimtmečiais atgal ir prisiminsite, kaip kinai pardavinėjo savo arbatą kitose šalyse, pastebėsite, kad ypač vertinamos buvo baltosios ir žaliosios arbatos rūšys. Pardavėjai patikindavo, kad jose yra pumpurų (tipių), neatsivėrusių lapelių, kurie yra labai sveiki. Tai aiškindami jie ištardavo žodį „bai hao”, kuris prekybininkų atmintyje išliko kaip aukščiausios kokybės ženklas. Atsižvelgiant į tai, kad nefasuota arbata visada buvo laikoma geriausiu iš variantų dėl savo „skaidrumo” – į ją galima pažvelgti ir pamatyti lapelio kokybę, žodis „bai hao” virto „baih arbata”. Atitinkamai žmonės pradėjo manyti, kad bai khao yra bet kokia biria arbata.

Išvertus žodį „bai hao” iš kinų kalbos, gauname „baltos blakstienos” arba „baltas ruonis”. Tiesa, kad aukščiausios kokybės jauni arbatos lapeliai iš tiesų turi silpnai matomų baltos spalvos plaukelių – tai senovėje kinai bandė įteigti savo užsienietiškai kalbantiems klientams. Tokių galite pamatyti tikroje kiniškoje arbatoje, tačiau įprastame produkte iš parduotuvės lentynos jų nerasite. Gamintojai stengiasi pašalinti neprasiskleidusius pumpurus, kad nesuklaidintų nepasiruošusių žmonių dėl nepažįstamos arbatos lapelių išvaizdos.

Vadinasi, kai bandysite išsiaiškinti, kuri arbata geresnė – bai arbatžolių arbata ar palaidų lapelių arbata, atsižvelkite į tai, kad tai yra tas pats. Abi arbatos yra palaidų lapelių arbatos, tik bai arbata turi baltų taškelių ant lapelių.

Iš ko ir kaip gaminama bai arbata

Kaip jau supratote, bai arbata yra produktas, kurį galima gaminti iš juodosios, žaliosios ir baltosios arbatos. Taip pat yra oolong bai arbatos, puerh bai arbatos ir net geltonosios bai arbatos.

Egzistuoja speciali europinė klasifikacija, žymima santrumpomis ant pakuočių. Ir nors bai arbata yra palaidų lapelių arbata, jos kokybė vis tiek gali būti geresnė arba blogesnė. Taigi, norėdami įsigyti kokybišką produktą, atkreipkite dėmesį į raides.

Ant stambių lapų arbatos pakuotės bus raidė S, stambių ir vidutinių lapų mišinio – PS, tik vidutinių – P, smulkių ir vidutinių – OP. Jaunų lapelių arbata ant pakelio visada žymima raide O, o jei lapeliai yra jauni ir švelnūs, t. y. aukštesnės kokybės, ant pakelio matysite santrumpą FOP. Jei ant pakelio bus užrašyta GFOP, tai reikš, kad arbatos žaliavoje yra ne tik jaunų lapelių, bet ir viršūnėlių, o TGFOP – dar daugiau pumpurų.

Santrumpa FTGFOP reiškia tą patį, ką ir TGFOP, tačiau aukštesnės kokybės, o produktas su užrašu SFTGFOP paprastai laikomas rečiausiu ir brangiausiu, nes tai švelnūs jauni lapeliai su daugybe viršūnėlių.

Atminkite, kad kuo didesnis bai arbatos lapelis, tuo jis mažiau naudingas ir aromatingas. Vertingiausios veislės yra tos, kurios renkamos iš jaunų švelnių lapelių su neprasiskleidusiais pumpurais. Plačiausiai vartojamomis laikomos „skaldytos” arbatos – tai reiškia, kad lapeliai buvo susmulkinti. Toks produktas labai paplitęs parduotuvėse, tačiau dėl šios lapelių deformacijos jis yra mažiau naudingas nei viso lapo produktas.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo gudrybės