„Dubajaus šokoladas” gali būti pavojingas: apie jį žino nedaug žmonių

Nuotrauka: iš viešų šaltinių

Originalų „Dubajaus šokoladą” 2021 m. Jungtiniuose Arabų Emyratuose sukūrė „Fix Dessert Chocolatiers”.

Socialiniuose tinkluose paplitęs virusinis „Dubajaus šokoladas” su pistacijų pasta gali kelti pavojų maisto alergiškiems žmonėms. Nepaisant patrauklios deserto išvaizdos ir madingumo, sveikatos specialistai pataria būti atsargiems, ant pakuotės nėra išvardyti visi ingredientai, o reakcijos gali būti rimtos. Apie šio skanėsto keliamą pavojų praneša „RBC-Ukraina”, cituodama mitybos specialisto ir profesoriaus Oleh Shvets įrašą socialiniame tinkle „Facebook”.

Kas žinoma apie „Dubajaus šokoladą”

Originalų „Dubajaus šokoladą” 2021 m. Jungtiniuose Arabų Emyratuose sukūrė „Fix Dessert Chocolatiers”. Klasikinę plytelę sudaro pieninis šokoladas, subtilus pistacijų įdaras, į kurį kartais dedama tahini, ir traškios filo tešlos sluoksnis. Ilgainiui gaminys taip išpopuliarėjo, kad įkvėpė ištisą produktų liniją – nuo pistacijų latte gėrimų iki „Costco” tortų.

Tačiau populiarumas turi ir trūkumų. Kartu su „TikTok” ir „Instagram” vaizdo įrašų banga įvairiose šalyse padaugėjo gydytojų kreipimųsi dėl alerginių reakcijų į šiuos saldumynus. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad „Dubajaus šokolade” gali būti riešutų, sezamo, kviečių, pieno, net jei tai nenurodyta etiketėje.

Kokie pavojai gresia gydant

Alergologų teigimu, apie 40-60 % žmonių, alergiškų pistacijoms, reaguoja ir į anakardžius. Tuo pačiu metu žmogus gali žinoti apie alergiją vienam produktui, bet nesuvokti kito produkto keliamo pavojaus.

Filo tešloje yra glitimo, o grietinėlėje – pieno, kuris taip pat įtrauktas į dažniausių alergenų sąrašą.

Į kai kuriuos variantus dedama tahini, t. y. sezamo, kuris JAV oficialiai pripažintas devintuoju pagrindiniu maisto alergenu.

Specialistai pataria atidžiai skaityti gaminio sudėtį ir nepirkti saldumynų be aiškios informacijos apie sudedamąsias dalis. Mat rinkoje yra daugybė klastočių, kurių ženklinimas gali būti netikslus arba jo gali visai nebūti.

Gydytojai ragina: jei suvalgius deserto atsirado niežulys, bėrimas, gerklės ar liežuvio patinimas, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

„Dubajaus šokolado” populiarumas parodė, kaip greitai socialinės žiniasklaidos tendencijos daro įtaką vartotojų įpročiams. Tačiau, kaip pažymi ekspertai, net ir madingiausi skanėstai neverti rizikos sveikatai.

Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo gudrybės