Nuotrauka: iš viešų šaltinių
Mokslininkai išsiaiškino, į ką reikia atkreipti ypatingą dėmesį verdant makaronus
Daugelis žmonių, kurie gamina maistą sau ar savo artimiesiems, bent kartą yra pagalvoję, kaip padaryti, kad spagečiai virdami nesuliptų. Dėl to jie praranda patrauklią išvaizdą, o juos išimti ir sudėti į lėkštes būna sunkiau.
Išsiaiškinome, kas tam turi įtakos, ir kaip virti spagečius puode. Anksčiau pasakojome, kaip virti koldūnus, kad jie neišvirtų.
Naujas Lundo universiteto tyrimas rodo, kad glitimas atlieka svarbų vaidmenį išlaikant spagečius virimo metu nepažeistus.
Kaip padaryti, kad spagečiai nesuliptų
Lundo universitetas (Švedija) atliko tyrimą ir padarė išvadą, kad dėl to kaltas glitimas. Svarbų vaidmenį atlieka ir į vandenį dedamos druskos kiekis.
Mokslininkai naudojo pažangius analitinius metodus, kad ištirtų parduotuvėje pirktų spagečių vidinę struktūrą. Šiam tikslui buvo perkami įprasti spagečiai ir spagečiai be glitimo. Paaiškėjo, kad glitimas reikalingas makaronų struktūrai išlaikyti virimo metu.
Pasak universiteto chemijos vyresniojo dėstytojo Andrea Scotti, įprastuose spagečiuose esantis glitimas veikia kaip apsauginis tinklelis, išsaugantis krakmolą. Kita vertus, gaminiuose be glitimo yra dirbtinė matrica, kuri tinkamai veikia tik tuo atveju, jei laikomasi visų virimo sąlygų. Priešingu atveju ši matrica bus sunaikinta.
Naudodami rentgeno spinduliuotę bei mažo kampo neutronų sklaidą, mokslininkai galėjo ištirti maisto produktus mikroskopiniu lygmeniu. Savo išvadas jie palygino su „tiriamojo objekto” tekstūra, glikemijos indeksu ir galiojimo laiku. Tyrėjams taip pat pavyko išsiaiškinti, kokią įtaką galutiniam rezultatui turi druskos kiekis.
Taigi, jei jos yra per daug arba virimo procesas per ilgas, su tokiomis sąlygomis susidoros tik makaronai su normaliu glitimo kiekiu. Šie du veiksniai turi įtakos gaminio mikrostruktūrai.
Todėl svarbu ne tik tai, kiek laiko virti spagečius, bet ir tai, kiek druskos dedate į vandenį. Iš tikrųjų laiko klausimu verta vadovautis informacija ant pakuotės. Būtent gamintojas geriausiai išmano savo produkto sudėtį ir jo paruošimo taisykles.
Apskritai spagečių gaminimo laikas paprastai trunka nuo 7 iki 12 minučių. Todėl makaronų nereikėtų laikyti karštame vandenyje 20 minučių ar ilgiau. Kiekvienam 100 g spagečių reikia maždaug vieno litro vandens, todėl geriau pirmiausia nuspręsti dėl produkto kiekio, o tada rinktis puodą, kuriame tilptų reikiamas vandens kiekis. Jei kalbėsime apie druską, visiškai pakaks 10 gramų.
Nuo paruoštų spagečių nusunkite vandenį, tačiau jų plauti nereikia. Jei norite, į paruoštą patiekalą galite įpilti šiek tiek augalinio aliejaus arba sviesto.
Svetainė nėra saugi! Visiems jūsų duomenims gresia pavojus: užpuolikai pasinaudos slaptažodžiais, naršyklės istorija, asmeninėmis nuotraukomis, banko kortelėmis ir kitais asmeniniais duomenimis.
