Neišmeskite moliūgų žievelių: nustebsite, kiek daug naudos jose yra.

Nuotrauka: iš viešų šaltinių

Vienoje muskatinio moliūgo porcijoje gali būti iki 50 proc. rekomenduojamos vitaminų A ir C paros normos.

Moliūgų žievė – ne šiukšlė, o vertingas naudos šaltinis. Joje gausu skaidulų, antioksidantų, cinko ir vitaminų A, C ir E, kurie palaiko imunitetą ir gerina odos būklę. Apie tai praneša „Verywell health” interneto svetainė.

Turtingas antioksidantų šaltinis

PubMed duomenimis, muskatinio moliūgo žievėje yra flavonoidų ir karotinoidų, įskaitant beta karotiną, liuteiną ir kriptoksantiną.

Šie junginiai veikia kaip ląstelių apsaugos sistema, padedanti neutralizuoti oksidacinį stresą – uždegimo, streso ir aplinkos poveikio sukeltą žalą.

Laikui bėgant ląstelės yra nuolat pažeidžiamos, todėl tai gali padidinti lėtinių ligų, įskaitant kai kuriuos vėžinius susirgimus, riziką.

Sveikas cukraus kiekis kraujyje

Mayo klinika informuoja, kad moliūguose yra angliavandenių, bet daugiausia sudėtinių angliavandenių, taip pat skaidulinių medžiagų, vitaminų ir antioksidantų, todėl jie yra maistingas maistas. Natūralius jo cukrus subalansuoja skaidulos, kurios padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

Moliūgų minkštime gausu skaidulinių medžiagų – 1 puodelyje jų yra apie 6,6 g.

Geresnis virškinimas

Klivlendo klinikos duomenimis, skaidulos gali padėti pagerinti virškinimo sistemos veiklą. Žievelėse yra netirpios ląstelienos, kuri palaiko taisyklingas išmatas ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Skaidulos taip pat yra prebiotikai, o tai reiškia, kad jos maitina naudingas žarnyno bakterijas. Kai šios bakterijos fermentuoja ląstelieną, jos gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis – junginius, kurie padeda palaikyti žarnyno gleivinę ir gali sumažinti virškinamojo trakto uždegimą.

Imuninės sistemos palaikymas

Vienoje muskatinio moliūgo porcijoje gali būti iki 50 % rekomenduojamos paros normos vitaminų A ir C. Šios maistingosios medžiagos atlieka svarbų vaidmenį palaikant stiprią imuninę sistemą.

Vitaminas A palaiko kvėpavimo takų gleivinę ir virškinimą. Tuo tarpu vitaminas C palaiko imuninių ląstelių funkciją ir padeda apsaugoti šias ląsteles nuo pažeidimų kovojant su infekcijomis.

Kaip plauti moliūgą

Moliūgą 5-10 minučių pamirkykite šaltame vandenyje. Gerai nušveiskite šepetėliu arba kempine. Galite naudoti geriamosios sodos tirpalą (1 šaukštelis 1 litrui vandens), tada kruopščiai nuplaukite. Nusausinkite švariu rankšluosčiu.

Kepkite 180-200 C temperatūroje, 25-40 min (priklausomai nuo gabalėlių). Troškinkite arba virkite garuose 15-25 min. Po to žievelė bus minkšta, plona ir visai valgoma.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo gudrybės