Kaip kuo ilgiau išlaikyti žoleles šviežias šaldytuve neužšaldant: geriausi metodai

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Beveik kiekviena šeimininkė yra susidūrusi su tuo, kad šaldytuve laikomi žalumynai greitai nuvysta, patamsėja arba pradeda gesti jau po kelių dienų.

Kad žalumynai kuo ilgiau išsilaikytų, nelaikykite jų šalia vaisių – etilenas pagreitina gedimą, nespauskite lapų maišeliuose, palaikykite pastovią +5 °C temperatūrą šaldytuve.

Beveik kiekviena šeimininkė yra susidūrusi su tuo, kad šaldytuve laikomi žalumynai greitai nuvysta, patamsėja arba pradeda gesti jau po kelių dienų. Šaldymas yra populiarus būdas, tačiau ne visada patogus: prarandamas skonis, tekstūra ir dalis vitaminų. Laimei, yra paprastų būdų, kaip ilgiau išlaikyti žalumynus šviežius neužšaldant, kuriems nereikia nei daug laiko, nei specialių indų.

Kaip laikyti prieskonines žoleles šaldytuve neužšaldant: geriausi būdai

  • Metodas Nr. 1: Pirmiausia atsargiai nuskinkite krapus, petražoles arba kalendras – pašalinkite sudžiūvusius lapus ir nuplaukite po vėsiu vandeniu. Nuplautus žalumynus gerai nusausinkite ant rankšluosčio. Kai lapai bus sausi, sudėkite juos į švarų polietileninį maišelį, pripildytą oro, ir sandariai uždarykite. Sukurtas oro gaubtas leidžia žalumynams kvėpuoti, bet neišdžiūsta, todėl jie išliks švieži iki dviejų savaičių.
  • 2 būdas: nuplautus ir nusausintus žalumynus paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, lengvai apipurkškite vandeniu iš purkštuvo ir suvyniokite. Tada įvyniokite į maišelį arba indą. Popierius palaiko optimalią drėgmę ir apsaugo nuo kondensacijos, todėl žalumynai išlieka aromatingi ir švieži iki 10 dienų. Šis metodas idealiai tinka petražolėms, krapams, laiškiniams česnakams ir kalendroms.
  • 3 metodas. Šį metodą naudojo dar mūsų močiutės. Jums reikia švaraus, sauso stiklinio indo su dangteliu. Į jį sudėkite sausų žalumynų, sandariai uždarykite dangtelį ir įdėkite į šaldytuvą. Neprieinant orui, žalumynai nesuvys ir nepatamsės – jie išsilaikys iki vieno mėnesio. Svarbiausia prieš laikymą žolelių neplauti, o tik prieš naudojimą.
  • Ketvirtasis metodas. Jei norite natūraliai pratęsti žalumynų šviežumą, naudokite paprastus svogūnus. Sausus, neplautus žalumynus sudėkite į maišelį, įdėkite pusę supjaustyto svogūno ir sandariai uždarykite. Svogūnai veikia kaip natūralus antiseptikas, todėl sumažina pelėsio ir puvimo riziką. Tačiau kas 5 dienas pakeiskite svogūnus ir nuvalykite kondensatą – tada žalumynai nepraras šviežumo ir malonaus kvapo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo gudrybės